INFO: Hoe kan je een goede therapeut, goede psycholoog herkennen?

Gepubliceerd op 15 januari 2021 om 12:55

Ik zoek een goede psycholoog, goede therapeut regio Hasselt.....

Maar wat is dat eigenlijk een goede psycholoog of therapeut? Dit hangt af van verschillende factoren: de aard van je zorgen, de opleiding en manier van werken van de therapeut, jouw persoonlijkheid, de persoonlijkheid van de therapeut en de relatie daartussen.

De opleiding en werkwijze van de therapeut

Een goede therapeut is iemand die een wetenschappelijke, erkende opleiding volgde. De meeste therapeuten en psychologen kunnen hierdoor met uiteenlopende zorgen werken. Daarnaast zal een goede therapeut je ook doorverwijzen als dat helpend is. Een relatie- en gezinstherapie heeft aandacht voor jou én je netwerk omdat je zorgen ook je relaties beïnvloeden en andersom.

Een goede therapeut helpt je nieuwe perspectieven, je eigen waarde en mogelijkheden te zien door goed te luisteren naar wat je zegt en niet zegt, patronen te zien, goede vragen te stellen, psycho-educatie te geven, .. zodat je je eigen conclusies kan trekken. Een therapeut helpt je samen zoeken en creëert hiervoor een veilige omgeving. Naast praten, helpt het om ook andere ‘talen’ te benutten (visueel voorstellen, zelf ervaren, de relatie tussen therapeut en cliënt gebruiken, lichaamstaal).

Persoonlijkheid en relatie

Een goede therapeut blijft dicht bij zichzelf, doet zich niet anders voor. Het is iemand die echt naar je luistert, warm is, verwelkomt wat je zegt, toegankelijk is, handelt binnen de juiste ethische grenzen (vb. beroepsgeheim). En daarnaast zelf steun kan accepteren door gebruik te maken van opleiding, supervisie, intervisie, therapie. Dit helpt de therapeut om zicht te krijgen op eigen blinde vlekken, gevoeligheden en om te weten hoe het is om aan de andere kant te zitten.

Tot slot blijft de vraag: wat is een goede therapeut voor jou? Enkele mogelijke vragen die je jezelf kan stellen: voel ik me meer comfortabel bij een vrouw of man? Verkies ik een therapeut van middelbare leeftijd of iemand jonger of ouder? Heb ik liefst een therapeut in de buurt die gemakkelijk bereikbaar is of die wat verder ligt van mijn woon- en werkplaats? Het eerste gesprek is voor jou een manier om uit te zoeken of de persoon en werkwijze van de therapeut je liggen, of het ‘klikt’ en ‘kan werken’.